Pentru cei care doresc să cunoască terminologia corectă asociată cu subiectul care ne preocupă te toți în aceste zile, iată câțiva termeni importanți:

Coronavirus

Coronavirușii nu reprezintă un anumit tip de virus, e vorba de o familie largă de viruși care includ SARS și alți viruși responsabili pentru o serie de alte boli mai periculoase sau mai puțin periculoase. Coronavirușii pot fi transmiși între animale și oameni, așa cum s-a observat și cu tulpina curentă. Termenul CORONA, care vine dintr-un termen latin care se traduce COROANĂ, se referă la aspectul acestui virus privit la microscop.

COVID-19

COVID-19 este boala particulară contractată în cadrul acestei epidemii. Acronimul a fost furnizat de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) vine de la termenul „coronavirus disease 2019” care se referă la anul în care virusul a fost identificat pentru prima dată. Numele virusului care produce această boală este SARS-CoV-2.

Pandemie

pandemie este definită ca un virus cu răspândire mondială. Termenul „epidemie globală” este o alternativă de exprimare pentru termenul pandemie, deși acesta din urmă sugerează o încărcătură suplimentară de pericol în exprimările organizațiilor de sănătate internaționale. Ultima pandemie a fost H1N1, din 2009. OMS dezbate dacă termenul de pandemie ar trebui să fie redefinit mai exact în contextul modern al idei de sănătate la nivel global.

Epidemie

epidemie este situația în care o boală se întinde rapid către o populație mare și într-o concentrație mai mare decât în mod normal. Totuși, e vorba de o răspândire la o scară geografică mai mică decât cea a unei pandemii. Această erupție a COVID-19 a fost considerată o epidemie, deși există temeri la nivelul guvernelor și a comunității medicale că ar putea deveni o pandemie.

Erupție (început de epidemie) din engleză „Outbreak”

O erupție (outbreak) este o rată mai mare decât normală a apariției unei boli. Termenele epidemie și pandemie sunt folosite des pentru a descrie magnitudinea sau natura unei erupții sau a unei serii de erupții.

Surse de informație: CNN.