Premizele

Au apărut în ultima perioadă mai multe discuții și controverse legate de aplicația Zoom, care este aplicația preferată utilizată de profesori și elevi pentru derularea componentei de video-conferință a demersurilor de școală online.

Nu voi relua deocamdată aici vulnerabilitățile menționate, iată o listă cu articolele care ridică aceste semne de întrebare, din surse mai mult sau mai puțin oficiale:

– https://cert.ro/citeste/alerta-zoom-vulnerabilitati

– https://abcnews.go.com/International/intel-report-warns-zoom-vulnerable-foreign-surveillance/story?id=70376203

– https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-8192917/NYC-Department-Education-bans-students-teachers-using-Zoom.html

Pe de altă parte, există recomandările curente ale Educred, unde figurează și Zoom:

https://digital.educred.ro/#h.ihbsw7t5492

E ceva adevărat?

Vulnerabilitatile mentionate au fost recunoscute si confirmate de cei de la Zoom. Majoritatea erau vulnerabilitati care se manifestau doar in anumite contexte, dar au fost depistate si probleme mai complexe.

Pe de altă parte, cei de la Zoom au rezolvat intre timp majoritatea vulnerabilitatilor tehnice sesizate, au adaugat optiuni noi de configurare pentru securitate, si au schimbat anumite setari implicite care fac intreaga experienta mai sigura.

Dar care e mai bun?

Sa spunem totusi toate povestea:

Exista intr-adevar si varianta Google Meet, care face parte din pachetul in care se afla si Classroom si care pe langa o securitate mai consistenta vine si cu o integrare mai buna cu uneltele de invatare online, plus o raportare mai buna a activitatilor in cazul in care un organism cere astfel de rapoarte.

Pe de alta parte, facilitatile oferite de Zoom in acest moment, atat pentru organizare cat si pentru desfasurare a intalnirillor, sunt in multe privinte superioare celor de la Meet, chiar daca diferentele pot fi considerate preferinte subiective.

Noi am experimentat la clasa noastra ambele platforme, iar experienta cu Meet a fost intr-adevar mai neplacuta, insa asta dupa ce ne obisnuisem cu Zoom, si doar la prima lectie, apoi, pe masura ce s-au clarificat niste aspecte legate de uneltele de control s-a imbunatatit si experienta in utilizare. Cu toate astea, cand scoala e revenit si a confirmat posibilitatea utilizarii Zoom, toata lumea a fost multumita ca s-a revenit la Zoom.

Opinie personală, dar profesională

Acum, in calitate de expert in securitate informatica (cu multă experienta practica, dar si cu certificari foarte relevante in acest domeniu), pot sa va spun ca problemele curente de securitate ale Zoom nu mai justifica eliminarea lui dintre optiunile de utilizare pentru o solutie de video-conferinta.

Din punct de vedere al securitatii ar fi intr-adevar de preferat Google Meet, dar eventualele riscuri suplimentare legate de utilizarea Zoom pot fi contrabalansate de utilitatea sistemului.

Intotdeauna in luarea deciziei de utilizare a unei aplicatii, in ce priveste securitatea, evaluarea trebuie sa se faca tinand cont de raportul riscuri/beneficii. In acest caz, Zoom ramane o varianta viabila pentru video-conferinte.

In ce priveste decizia finala, cred ca cei care prefera securitatea in favoarea facilitatilor, Google Meet este o optiune foarte buna. Daca la clasele dvs profesorii si elevii reusesc sa se inteleaga rezonabil cu Google Meet, exista multe alte beneficii (cele de raportare, in special) care nu sunt vizibile si care sunt obtinute in acest mod, deci puteti sa mergeti pentru moment pe aceasta varianta, daca este acceptabila sau poate preferabila pentru toata lumea.

Oricand vine o clarificare sau impunere de la minister, lucrurile se pot ajusta cu destul usurinta.